2017. jún 14.

A pozicionáló ruha

írta: Dubicz úr
A pozicionáló ruha

Nincs olyan baráti társaság, ahol legalább egyszer ne merülne fel a ruha téma, gondolok itt a „nem a ruha teszi az embert” kezdetű tirádára. Engedelmetekkel ebbe bele is kapaszkodom egy kicsit, na jó… nagyon...

13938618_1159212560788861_8057190564502592477_n.jpg

Céljaink elérésében komoly segítségünkre lehet öltözékünk, de ugyanígy akadályozhat is. Emlékszem már az általános iskolában az orrunk elé dugtak egy kedves kis könyvet, melyet akkor még nem igazán értettem, éppen ezért bolondságnak tartottam. Évekkel később nem csupán értelmet nyertek a benne leírtak, de mára az egyik kedvenc könyvem lett.

„Minden okom megvan rá, hogy azt higgyem: a bolygó ahonnét a kis herceg jött a B-612-es kisbolygó. Távcsövön ezt a csillagocskát csak egyetlenegyszer észlelték: 1909-ben egy török csillagász. Fölfedezéséről akkor nagy előadást tartott a Nemzetközi Csillagászati Kongresszuson. Öltözéke miatt azonban nem hitt neki senki, mert ilyenek a fölnőttek. A B-612-es kisbolygó hírnevének nagy szerencséje azonban egy török diktátor utóbb halálbüntetés terhe mellett megparancsolta népének, hogy öltözködjék európai módra. A csillagász 1920-ban megismételte előadását, ezúttal fölöttébb elegáns öltönyben. Ezúttal egyet is értett vele mindenki.”

herceg.jpg

A Kisherceg mára már klasszikussá lett sorait éppen a „fölnőttek” okulására emeltem be.

Öltözékünkkel mindig üzenünk környezetünk felé, nem kivétel ez alól az egyen ruházat sem. Nem véletlen, hogy egy kórházban a fehér köpenyben szaladgáló embereket szólítjuk meg, és nem a kantáros nadrágban, csavarkulccsal a kezében ténfergő karbantartót, persze ez attól függ milyen problémával állunk szemben.

doctors-coat.png

Személyes tapasztalatom mikor egy megbeszélt találkozás alkalmával egy ismeretlen céghez érkezve körbenézek, és megpróbálom pozícionálni az embereket. Ekkor fogad egy jól öltözött férfi öltönyben és közli , hogy elkísér a főnök irodájába, ahol fogad egy másik, akin két számmal nagyobb ing van (jó esetben ing) majd belenövök kategóriás zakó és a többiről nem is beszélve…na ő a főnök… Sajnos ez nem egy ritka jelenség, kicsit olyan mintha „én már megengedhetem magamnak hogy szarul nézzek ki, mert én vagyok a góré…" bennem sokszor ezt benyomást kelti. Az amikor egy céges ranglétra jóval alacsonyabb fokán álló személy ezerszer jobban van felöltözve mint a cég vezetője, na ott komoly bajok vannak, de nem a jól öltözött sráccal.

ugly-clothing-men-wear.jpg

Csukd be a szemed ha velük kötsz üzletet

Az éppen viselt ruha nagy szerepet játszik a rólunk, illetve a szakmánkról alkotott kép kialakításában.Gondoljunk csak bele, van egy műszaki problémánk, megérkeznek a szerelők, akik egységes munkaruházatban vannak, netán céges embléma is felfedezhető, ez már jelent némi megnyugvást, és bizalmat is generál tudat alatt bennünk. Egy egységes, jól meg választott ruha nagyon sokat tud hozzátenni egy cég presztízséhez, imidzséhez. Ez is egy burkolt jelzés, miszerint a cégnek fontos az első benyomás, és persze azt is mutatja, hogy többnyire jól működő cégről van szó, akinek fontosak a részletek, és hogy mit sugall a külvilág felé magáról. Vannak ám ellenpéldák is, mikor Pista bá becsenget az olajos, lyukas, kinyúlt pólóban, ütött kopott, törött szerszámokkal, és a „nem probléma, megoldjuk okosba” kijelentéssel. Ez elsőre nem generál bennünk nyugalmat, nem kizárt, hogy sikerül megvarázsolnia a dolgot, de gyakran isszuk a levét ami nem finom.

installers.jpg

Sok ruhának megvan a maga ideje és funkciója, nehezen tudom elképzelni hogy öltönyben valaki betont kever, vagy komoly fizikai munkát végez, ez sok sebből vérezne… Épp úgy, ahogy a köntös az otthoni komfortot szolgálja,bár ismerek olyan zseniális kereskedőt aki köntösben értékesített több százezer ft értékben termékeket, nála sokkal jobban úgymond „felöltözött” embereknek és van aki ebből imidzset csinált.

1435085930-esq0413137a-hugh-hefner-1.jpg

Hugh Hefner a Playboy alapítója ikonikus köntösében.

Nem csak a szakmánkhoz, vagy pozíciónkhoz érdemes hűen öltözni, nem árt ha az időjárást, vagy az évszakot is figyelembe vesszük. Könnyű blamálni magunkat a tikkasztó hőségben megérkezve egy kávézó teraszára, fekete öltönyben és nyakkendőben. Amikor ilyen szettekben igyekvő embereket látok, szinte világít a homlokukon az ügynök vagyok felirat. Ha ragaszkodunk az öltönyhöz, válasszunk egy könnyedebb, nyárias színt, világoskék, bézs, vagy valami krémesebb színű darabot.Ilyenkor egy szép fehér, vagy világoskék ing óvatosan kigombolva, nyakkendő helyett egy pikáns díszzsebkendő jó szolgálatot tehet a hatásos összképért. Amennyiben belefér, ne riadjunk meg egy színes nadrág, mokaszin kombinációtól, feltűrt ingujjal.Nagyon fontosnak tartom, hogy megtaláljuk a saját stílusunkat, azokat a színeket, fazonokat, amik megfelelnek az elvárásainknak és az énképünknek, de ha van egy célunk, vagy van egy közeg, ahova be akarunk illeszkedni, akkor bizony áldozatokat kell hoznunk, kompromisszumot kell kötnünk a siker érdekében, de csak addig és csak ott és nem tovább. A ruha nem tesz senkit emberré, csupán kiemeli vagy eltűnteti viselőjét.

18620398_1430205770356204_4398663463166166060_n.jpg

Dubicz úr voltam

Szólj hozzá